Hallbarhetsrapportering

Hur du förbereder din hållbarhetsrapportering för CSRD

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är det nya EU-förslaget till lagstiftning om icke-finansiell hållbarhetsrapportering, som är en revidering av det nuvarande NFRD-direktivet. Även om den slutgiltiga lagtexten ännu inte har antagits, är det viktigt att förstå vad CSRD innebär, vilka företag som omfattas och hur man bäst förbereder sig för de nya riktlinjerna.

I den här artikeln kommer vi att svara på dessa frågor och ge dig vägledning inför ditt företags hållbarhetsrapportering.

Vad innebär CSRD?

CSRD är ett nytt direktiv som syftar till att säkerställa att företag rapporterar effekten av sina sociala och miljömässiga aktiviteter. Det kommer att gälla för en stor mängd företag, oavsett om de är stora, medelstora eller små, och verksamma på EU:s marknad. Till skillnad från det befintliga NFRD-direktivet kommer CSRD att omfatta fler företag och innehålla tydligare specificerade krav för hållbarhetsrapporteringen.

Varför införs CSRD?

CSRD införs som en följd av att det nuvarande ramverket för hållbarhetsrapportering av icke-finansiella aktiviteter, NFRD, anses vara för vagt och otydligt. EU-kommissionen har därför tagit fram en mer strikt och tydlig lagstiftning för att öka jämförbarheten och höja kvaliteten på redovisad information.

Tre viktiga förberedelser inför CSRD:

Identifiera brister i hållbarhetsrapporteringen: Det första steget är att kartlägga eventuella brister i er nuvarande hållbarhetsrapportering. Vad saknas för att ni ska kunna uppfylla de nya direktivets krav? Till exempel kan ni behöva hitta sätt att samla in den information som CSRD kräver. Direktivet medför flera förändringar, bland annat:

  • Tydligare krav på dubbelt väsentlighetsperspektiv
  • Rapportering enligt EU-standarder baserade på EU-taxonomi, GRI (Global Reporting Initiative), TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) och GHG-protokollet.
  • Krav på rapportering av klimatpåverkan
  • Krav på tredjepartsgranskning
  • Integrerad rapportering i förvaltningsberättelsen istället för en separat rapport
  • Rapporten ska redovisas i ett digitalt format (XHTML) enligt gemensamma standarder i en kommande europeisk databas

Samla hållbarhetsarbetet på en gemensam plattform: För att effektivisera hållbarhetsarbetet kan det vara fördelaktigt att samla alla uppdateringar av relevanta ramverk på en lättillgänglig samarbetsplattform, som till exempel ett digitalt verktyg. Detta gör att hela organisationen snabbt kan få en överblick över vilka ramverk som gäller och hur ni ligger till vad gäller efterlevnad.

Se över arbete med mål och KPI:er: För att säkerställa att hållbarhetsrapporteringen blir en integrerad del av verksamhetens övergripande mål är det viktigt att definiera relevanta nyckeltal för att mäta effekterna av hållbarhetsarbetet på lång sikt. Utvärdera också vilka hållbarhetsramverk ni följer idag och se över om de är anpassade för att möta CSRD:s krav.

Vad gör Lowery för att hjälpa er?

Som experter inom hållbarhetskommunikation och rapportering kan Lowery hjälpa er att förbereda er för CSRD. Vi har djup kunskap och erfarenhet av de olika ramverken och riktlinjerna inom hållbarhetsrapportering. Vi kan hjälpa er att identifiera eventuella brister i er nuvarande rapportering, samla ert hållbarhetsarbete på en gemensam plattform och definiera relevanta mål och KPI:er anpassade för CSRD.

Genom att samarbeta med Lowery kan ni vara säkra på att ni uppfyller CSRD:s krav och på ett framgångsrikt sätt bidrar till den gröna omställningen. Dessutom kan våra tjänster hjälpa er att spara pengar och energi i ert hållbarhetsarbete, vilket gynnar både er verksamhet och planeten.

Framtiden är hållbar, och med Lowery hjälp kan ni vara med och forma den. Kontakta oss idag för att lära er mer om hur vi kan stödja er på er hållbarhetsresa.